"Trh s bravčovým mäsom v súčasnej dobe čelí historicky najvyšším
cenám bravčového mäsa za posledných desať rokov. Výrazný nárast cien
bravčového mäsa ako základnej suroviny mäsospracujúceho odvetvia sú
spracovatelia mäsa preto nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien," spresnila Forrai.
"Očakávame preto, že zvýšenie odbytových cien mäsa a mäsových
výrobkov v závislosti od kategórie sa u výrobcov prejaví už v priebehu
marca, a to približne na úrovni 15 až 18 %, pričom predpokladáme, že
zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné," priblížila.
Poznamenala že spracovatelia mäsa zvyšovaním odbytových cien reagujú na
výrazný nárast vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel (JUT) na
nemeckej burze s bravčovým mäsom, kde sa zaznamenal nárast ceny z
hodnoty dvoch eur za kilogram (kg) v 4. týždni na súčasnú hodnotu 2,28
eura/kg v 9. týždni.
Dodala, že súčasný nárast cien bravčového mäsa na trhu je spôsobený
výrazným poklesom stavu jatočných ošípaných na území EÚ, pričom trend
klesajúceho počtu jatočných ošípaných sa eviduje aj na Slovensku.